LED Driver. Constante spanning of constante stroom

Drivers zijn het technologische en efficiënte equivalent van de oude voorschakelapparaten voor fluorescentielampen en zetten wisselstroom van het lichtnet om in gelijkstroom die geschikt is voor de verlichtingsarmaturen. Op die manier wordt de LED beschermd tegen schommelingen in de netspanning en andere variaties in de stroomvoorziening die de armatuur zouden kunnen beschadigen.

De driver is de sleutel tot de werking van de LED.
De driver is essentieel voor de werking van LED’s.

Bij eerdere gelegenheden zijn we al uitgebreider ingegaan op het belang van de driver in LED-verlichting en hebben we onderscheid gemaakt tussen een externe en een geïntegreerde driver. In dit geval gaan we twee soorten drivers vaststellen, afhankelijk van de manier waarop de LED wordt gevoed. Zo zullen we een onderscheid maken tussen constante stroomdriver en constante spanningsdriver.

Constante stroomdrivers

Een kenmerk van LED’s is dat er een exponentieel verband bestaat tussen de gelijkspanning en de stroom door de LED. Afhankelijk van het model kan een spanningsvariatie van slechts 5% de circulerende stroom verdubbelen.

Verband tussen stroom en intensiteit in het CREE LED Xp-E2 zaklampmodel
Verband tussen stroom en intensiteit in het CREE LED Xp-E2 zaklampmodel

Hoewel een hogere stroomsterkte de helderheid van de LED verhoogt, neigt hij ook tot overbelasting. We bevinden ons dus in een situatie waarin elke kleine schommeling in de ingangsspanning de stroom uit de hand kan doen lopen. Dit resulteert in meer warmte in de LED, waardoor de levensduur drastisch afneemt. De maximale stroom die een LED kan verdragen, wordt bepaald door de thermische weerstand tussen de knooppunten van de LED en de omgeving. Dit is van cruciaal belang voor het ontwerp van het eindproduct, waar het doel is de thermische weerstand te minimaliseren, waardoor de levensduur en de optische kenmerken worden geoptimaliseerd. Daarom is het gebruik van een constante stroomdriver de beste optie voor het voeden van een hoog vermogen LED.

Wanneer de stroom toeneemt, geeft de LED meer licht.
Wanneer de stroom toeneemt, straalt de LED meer licht uit.

Drivers met constante spanning

Als het voeden van een LED met een constante stroomsterkte de beste optie is, waarom zijn er dan constante spanningsdrivers nodig? Wel, omdat in reële toepassingen systemen worden gebruikt die meerdere LED’s integreren en het niet haalbaar is om elk van hen onafhankelijk te voeden.

Voor het ontwerp van armaturen worden arrays of arrays van LED’s gebruikt die de nodige elektronica bevatten om de stroomniveaus tussen de elementen te balanceren. Op die manier hoeft alleen het spanningsniveau te worden geleverd dat nodig is om de schakeling perfect te laten werken.

Voordelen

De constante intensiteitsdriver is uitstekend in staat om de integriteit van de LED te waarborgen en een consistentere lichtintensiteit te bieden.

Het gebruik van een constante spanningsdriver is op zijn beurt zeer nuttig voor het ontwerp en de installatie van verlichtingsoplossingen en is economischer bij grootschalige toepassingen.