Hoe een restaurant te verlichten

Het correct verlichten van een restaurant is geen eenvoudige opgave. De verlichting moet in overeenstemming zijn met de stijl van het restaurant en het soort gerechten dat wordt geserveerd, maar moet ook het werk van koks, obers, enz. vergemakkelijken.

Bij het bepalen van het type verlichting dat moet worden gebruikt, welk vermogen of welke kleurtemperatuur, moeten we een onderscheid maken tussen de ruimtes en de activiteiten die in elke ruimte plaatsvinden.

lokalen verlicht door hanglampen

Voorschriften voor restaurantverlichting

In de Europese norm UNE 12464-1 staan restaurants in de sectie van openbare gelegenheden in dezelfde rubriek als hotels.

Er worden vier zones onderscheiden: de hal, de kassa, de keuken en de restaurantzaal zelf. In dit geval worden minimale verlichtingssterkten gedefinieerd voor al deze ruimten, behalve voor de eetzaal. Hier wordt alleen aangegeven dat het licht voldoende moet zijn om de juiste sfeer te scheppen.

Entree en bargedeelte

Een minimum van 100 lux met een verblindingsverhouding (UGR) van 22 of minder is vereist. De verlichtingssterkte moet oplopen tot 300 lux waar de kassa staat en waar de obers werken.

Keuken

Hier is ongeveer 500 lux nodig en wordt koele verlichting aanbevolen. Dit type licht verhoogt de concentratie en de zichtbaarheid, waardoor de werkprestaties en de veiligheid verbeteren. Het is raadzaam om een zone met een overgangslicht te hebben om verblinding te voorkomen en de ogen in staat te stellen zich beter aan te passen aan eventuele lichtverschillen ten opzichte van de ruimte.

is het belangrijk dat de keuken voldoende en adequaat verlicht is.

Eetkamer of woonkamer

In dit geval hebben we alle vrijheid om de verlichting te ontwerpen die past bij het imago van het bedrijf. In ieder geval moet het licht het verkeer van werknemers en klanten zonder gevaar mogelijk maken. Aan de tafels is het ideaal dat het licht ten minste voldoende is om te zien wat er gegeten wordt.

LED-verlichting in de horeca

LED-technologie is een belangrijke sprong voorwaarts in de manier waarop bars en restaurants worden verlicht. Het maakt niet alleen verlichtingsarmaturen mogelijk met ontwerpen die tot nu toe onmogelijk waren, maar het betekent ook de mogelijkheid om de kosten in verband met onderhoud en elektriciteitsverbruik aanzienlijk te verlagen.

LED-lampen zijn zeer efficiënt en verbruiken tot 90% minder dan hun halogeenequivalenten. Anderzijds zijn ze veel duurzamer.

Restaurants inrichten met licht

In veel gevallen is de huidige trend om verlichting te gebruiken als decoratief element van de ruimte. Op die manier helpt licht de juiste sfeer te scheppen zodat de gasten zich op hun gemak voelen.

Ons doel is om samenhang te bereiken tussen verlichting, meubilair, wandafwerking, enz.

elk restaurant moet de verlichting aanpassen aan zijn lokalen

Fundamentele elementen voor de verlichting van een restaurant

Er is een veelheid aan LED-armaturen waaruit u kunt kiezen, kijk maar eens rond in onze online winkel en zie de vele opties die we beschikbaar hebben. Hieronder zullen we enkele van de belangrijkste voorstellen.

Downlights

Een klassieker in de algemene verlichting. Ze maken een zeer gelijkmatige verlichting van de ruimte mogelijk. Ze zijn de beste optie voor de keuken en elke andere ruimte waar het licht zogezegd overvloedig moet zijn. Met de kleinere modellen en met een kleinere openingshoek kunnen we zeer gezellige omgevingen creëren.

Spoorverlichting

Hoewel traditioneel gebruikt in winkelverlichting, is dit type verlichting zeer nuttig in restaurants en bars.

Het is gebaseerd op geëlektrificeerde rails waarop verschillende spots zijn geïnstalleerd die langs dezelfde kunnen worden verplaatst. Dit biedt een grote veelzijdigheid omdat we de opstelling van de armaturen kunnen aanpassen als er bijvoorbeeld veranderingen zijn in de verdeling van de tafels.

Hanglampen

Hanglampen worden ook veel gebruikt, vooral boven tafels. Gewoonlijk wordt een warme lichttemperatuur en een middelmatige lichtsterkte gebruikt, zodat het niet storend is.

Strips en neons

Zowel LED-strips als neons worden vaak gebruikt als accentverlichting, vooral in het bargedeelte of onder rekken.

Uiteindelijk is de verlichting van een restaurant het stuk dat persoonlijkheid geeft aan de ruimte en in overeenstemming moet zijn met de decoratie en het aangeboden gastronomische voorstel.