Hoe een LED downlight installeren

Net als andere technologieën die in het dagelijks leven van mensen worden toegepast, is de LED-technologie voortdurend geëvolueerd en geoptimaliseerd. De komst van LED downlight panelen was een revolutie als het gaat om het installeren van lichtpunten in huis, omdat ze superieure lichtprestaties boden in vergelijking met eerdere verlichtingsoplossingen, zoals TL-buizen of halogeenlampen. Besparingen, efficiëntie en installatiegemak zijn de grote voordelen van de installatie van een downlight.

Overwegingen vóór de installatie van een downlight

We gaan u een eenvoudige gids aanbieden om u te helpen bij een installatie die al vrij eenvoudig is, maar waarbij het nooit kwaad kan om wat advies te krijgen:

  • Het eerste wat we nodig hebben is natuurlijk onze nieuwe LED downlight plaat, in efectoLED heb je een breed scala aan maten, vermogens en afwerkingen.
  • Vergeet niet dat we werken in een plafondinstallatie, dus we moeten een veilige en stabiele werkladder hebben.
  • Als we een plafond gaan vervangen door een LED downlight van dezelfde grootte, hebben we het voordeel dat er al een gat in het plafond zit, dus we hoeven alleen de diameter te weten met een meetlint.
  • Als er geen eerder gat is, hebben we een booraccessoire nodig, een zogenaamde cirkelsnijder, waarmee we een perfecte en regelmatige snede kunnen maken.
  • We hebben ook een platte schroevendraaier nodig, waarmee we de kabels van de bestuurder op de stekkerdoos kunnen aansluiten.
  • Als het door kenmerken van de vorige installatie nodig is om de lengte van de kabels in te korten, gebruiken we een draadstripper.
  • Als optie bij de installatie van een downlight hebben we dimmers, waarmee we de lichtstroom naar onze smaak kunnen aanpassen.

Hoe een downlight te installeren

1. Ontkoppel de elektrische stroom

De eerste stap zal zijn om de elektrische energie van ons differentieel los te koppelen, om veilig te kunnen werken. Vergeet niet dat de schakelaars van een kamer, alleen de kabel van de terugkeer snijden voor wat ze in spanning laten de kabel van de fase.

Stap 1. Verwijder de stroom

2. Verwijder de oude verlichting

Met behulp van een ladder verwijderen we de oude armatuur van zijn plaats en ontkoppelen hem van het lichtnet. We moeten elk onderdeel (transformator, reactantie, enz…) dat bij de vorige plafond- of halogeenlamp hoorde, verwijderen, aangezien onze downlight een eigen driver heeft.

Stap 2. Verwijder de oude downlight

Als we het gat dat nodig is voor de installatie moeten vergroten of een nieuw gat moeten maken, gebruiken we de boormachine en zijn cirkelsnijderaccessoire om het plafond te boren.

3. De driver aansluiten

We sluiten de driver van onze nieuwe LED downlight aan op de elektrische installatie. Vergeet niet dat de Fasedraden meestal bruin, zwart of grijs zijn en de Neutrale draden blauw (zie voor meer informatie ons bericht over de kleuren van elektrische draden).

Stap 3. Sluit de LED-driver aan

Als we de Driver op de stroom hebben aangesloten, maken we de verbinding met de LED Downlight printplaat. Nu hebben we de installatie van ons bord klaar, we moeten alleen nog de stroom opnieuw aansluiten en controleren of het goed werkt.

4. Het plaatsen van de downlight in het plafond

De laatste stap is het inbouwen van de downlight in het plafond, hiervoor buigen we de zijlipjes van de plaat omhoog, zodat ze door het gat gaan. Wanneer de downlight geïnstalleerd is, zullen de lipjes verborgen zijn en tegen het plafond drukken om de plaat op zijn plaats te houden.

Stap 4. Installeer de nieuwe downlight

Zoals u ziet, is het heel eenvoudig om te genieten van de voordelen van LED downlight panelen, dankzij hun installatiegemak. Blijf onze verlichtingsblog volgen om nieuwe tips te ontdekken over hoe u het meeste uit LED-verlichting kunt halen.