Gebruik van de elektrische timer

Een timer is een klein apparaatje dat een elektrisch circuit automatisch opent en sluit gedurende een bepaalde tijd. In het kort kunnen we zeggen dat het ons in staat stelt het in- en uitschakelen van verschillende apparaten op een eenvoudige manier te programmeren.

Belangrijkste toepassingen van een timer

De toepassingen ervan zijn zeer uiteenlopend, hier volgen enkele van de meest praktische en interessante.

Aanwezigheid simulator

Een goede preventie tegen inbraken in huizen is ze er niet onbewoond uit te laten zien, wat vooral nuttig is wanneer we op vakantie zijn. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld het in- en uitschakelen van lichten of een radio te programmeren.

timer schakelt lichten aan en uit in huis

Verminder het elektriciteitsverbruik van de boiler

Een manier om op uw elektriciteitsrekening te besparen, is uw elektrische boiler niet de hele dag aan te laten staan om het water warm te houden. Als de boiler er even over doet om het water op te warmen, kunnen we hem bijvoorbeeld een uur voor het douchen aanzetten.

Een andere mogelijkheid, als u een contract met nachttarief, is dat de boiler alleen wordt ingeschakeld tijdens daluren, wanneer elektriciteit goedkoper is.

Vers gekookt eten

Deze tip is vooral handig voor mensen die graag koken volgens de crockpotting techniek. Met de timer kunnen we aangeven wanneer we moeten beginnen met koken en hoe lang. Bovendien kunnen we een tijd instellen om het voedsel opnieuw op te warmen indien nodig.

pot die brandt op een timer

Elimineer Stand By verbruik

Om het ” schijn ” verbruik van elektronische apparaten te verminderen, moeten we ze volledig uitschakelen. Wij hebben allemaal de televisie of de stereo op een stekkerdoos met een schakelaar, maar vaak, door vergeetachtigheid of luiheid, zetten wij hem niet uit. Met de timer kunnen we deze elementen automatisch uitschakelen tijdens de uren dat ze niet in gebruik zijn.

De tuinverlichting aanzetten

Met dit apparaat kunnen we de uren aangeven wanneer we willen dat de tuinverlichting blijft branden.

Hoe programmeer ik een analoge timer

Het programmeren van een soortgelijk toestel is zeer eenvoudig en kan in drie stappen gebeuren:

  1. Stel de huidige tijd van de timer in.
  2. Gebruik de knoppen om de inschakelperiode in te stellen.
  3. Stekker insteken
analoge timer met stekker

Er dient te worden opgemerkt dat zowel de aanduidingen van de tijd periodes, wordt in periodes van 15 minuten aangegeven.

Aan de andere kant kan het apparaat zich met een knop aan de zijkant gedragen als een normale stekker.

Andere type timers

Bij deze gelegenheid hebben wij enkele interessante toepassingen voor onze timers bekeken en ons geconcentreerd op de werking van hun analoge versie, maar er zijn nog andere mogelijkheden.

In ons assortiment elektrische programmeurs en timers vinden we ook digitale plug-in versies en andere (digitaal en analoog) die in het elektrische paneel zelf, op een DIN-rail, worden geïnstalleerd.

Zoals we kunnen zien, zijn de mogelijkheden om een timer te gebruiken divers en hier hebben we u er enkele van laten zien. Welke andere toepassingen kunt u bedenken of gebruikt u uw elektrische timers voor?