Wat is een Fluorescent starter en hoe werkt deze?

Een fluorescentiestarter is een klein apparaat dat wordt gebruikt in bepaalde soorten verlichting, met name fluorescentiebuizen. Hij bestaat meestal uit een klein glazen bakje met argongas erin en een bimetaalfolie.

In principe wordt een fluorescerende starter gebruikt om voldoende ontlading te genereren om het gas in de lamp te “activeren” en de lamp te ontsteken. Laten we eens wat gedetailleerder kijken naar hoe dit proces verloopt

Hoe werkt de starter van een TL-buis

We kunnen zeggen dat de starter van een TL-buis gewoon een thermische schakelaar is. Wanneer de stekker wordt ingedrukt en de stroom wordt ingeschakeld, bereikt deze de buis via de ballast en de starter zelf.

De stroomkring in de buis wordt gesloten door de gloeidraden. Op dit moment is de ontsteker een open schakelaar en loopt er dus maar heel weinig stroom door het circuit..

De spanning doet de temperatuur in de ontsteker stijgen, waardoor de bimetaalcontacten verbuigen (zij hebben verschillende uitzettingscoëfficiënten), de stroomkring wordt gesloten en de stroom in de gloeidraden wordt opgewekt die, wanneer zij het gloeipunt bereiken, het omringende gas doen ontbranden..

Schema van de starter

De temperatuur van de ontsteker begint dan te dalen, omdat het gas binnenin de ontsteker niet langer geïoniseerd is, waardoor de bimetaalfolies weer van elkaar gescheiden worden. Dit veroorzaakt een spanningspiek die hoog genoeg is om het gas in de buis te ioniseren..

Op dit punt blijft de spoel open en werkt de ballast als stroombegrenzer, zodat de buis niet voortijdig kan doorbranden..

Elementen van een TL starter.

Het is een heel eenvoudig elektrisch apparaat. In feite bestaat hij in de meeste gevallen uit twee componenten: de met gas gevulde glazen capsule en een parallel geschakelde condensator..

Zoals op de foto te zien is, bevat de glazen ampul de bimetaalplaat die de werking van het geheel mogelijk maakt en is gewoonlijk gevuld met argon of neon..

Starter onderdelen

Anderzijds is er de condensator die als radiofrequentiefilter fungeert. Zijn belangrijkste taak is het absorberen van de elektrische ruis die door de ontladingen op de elektroden wordt opgewekt, om radio-interferentie te elimineren die andere elektronische apparaten zou kunnen beïnvloeden. Het verzwakt ook de aanvankelijke spanningspiek en spreidt deze uit in de tijd, waardoor het ontstekingssysteem betrouwbaarder wordt en langer meegaat.

Soorten starters

Het type starter dat we nodig hebben zal afhangen van het wattage van de buis. Hoewel de nomenclatuur naar gelang van de fabrikant kan variëren, zijn de belangrijkste soorten starters voor TL-buizen:

  • Starter S2 of FS-22 : gebruikt voor buizen tussen 4 en 22W..
  • Starter S1 of FS-11: voor buizen van 4 tot 65W.
  • Starter S16: voor buizen van 70 tot 125W.

Starterloze TL-buizen

Hoewel onbekend bij velen, zijn er toch enkele wat modernere TL buizen te vinden die geen starter gebruiken. De meest voorkomende zijn die met elektronische voorschakelapparaten..

Om de buis koud te ontsteken, is een hoogspanningspuls nodig om het gecondenseerde kwik in de buis te doen verdampen. Elektronische voorschakelapparaten zijn op dit principe gebaseerd en bevatten in de meeste gevallen een hoogfrequentietransformator en een transistor. Op die manier dient hetzelfde apparaat als starter en stroombegrenzer..

LED starters – wat is dat nu eigenlijk?

In LED-buizen vinden we een element dat er net zo uitziet als de starter, en dat vaak de LED-starter wordt genoemd..

Een LED-buis met starter kan interessant zijn als u snel moet installeren en de buishouder niet opnieuw wilt of kunt bedraden en de ballast niet kunt verwijderen. Kortom, het maakt LED-buizen compatibel met bestaande installaties. Vervang gewoon de oude buis door de nieuwe en plaats de starter op de plaats van de starter..

Starter van een LED Buis

Hoe dan ook, bij ledkia raden wij altijd aan om alle overbodige elementen, zoals de ballast, te elimineren, zodat we nog meer kunnen besparen. In onze installatiegids voor LED-buizen vindt u stap voor stap hoe u dit op een eenvoudige manier kunt doen..

Wij weten nu dat bij fluorescentieverlichting de starter een sleutelelement is waaraan meestal niet het belang wordt gehecht dat het verdient. Gewoonlijk beschouwd als een louter hulpelement, is het essentieel voor de goede werking en duurzaamheid van fluorescentiebuizen.