Wat is Kelvin?

De kelvin (K) is de eenheid van het internationale systeem die wordt gebruikt om de temperatuur te meten. De kelvin-schaal is een absolute thermometrische schaal, aangezien zij geen negatieve waarden kent.

De verkeerde naam van Kelvin graden

Hoewel veel mensen ze nog steeds Kelvin-graden noemen, ongetwijfeld onder invloed van de Celsius- of Fahrenheit-graden die wij gewoonlijk gebruiken, is dit niet hun naam.

Sinds de 13e CGPM (Algemene Conferentie voor maten en gewichten 1967/68), die door het Internationaal Bureau voor maten en gewichten (Bureau International des Poids et Mesures of BIPM) werd gehouden, is de naam eenvoudig kelvin, met een kleine letter “k”.

Internationaal Bureau voor maten en gewichten (Bureau International des Poids et Mesures of BIPM)

Zij verschilt ook van andere temperatuurmeetschalen in die zin dat haar symbool (K) niet de karakteristieke “º” heeft die wij gewoonlijk zien (ºC).

Oorsprong van de schaal en omrekening

De temperatuurschaal, ontworpen door William Thomson Kelvin (Brits natuurkundige en wiskundige), begint bij het zogenaamde absolute nulpunt (0K), dat overeenkomt met -273,15ºC. Deze temperatuur wordt beschouwd als de laagst mogelijke, omdat de deeltjes waaruit een systeem bestaat geen beweging en dus geen energie hebben, althans volgens de grondslagen van de klassieke mechanica.

Lord Kelvin
William Thomson Kelvin

Dus, als we de oorsprong op 0K nemen, kunnen we concluderen dat de temperatuur waarbij water bevriest ongeveer 273K is en verdampt bij ongeveer 373K.

Hoe om te rekenen van graden Celsius naar Kelvin

Zoals we in het vorige punt hebben kunnen afleiden, komt een variatie van één kelvin overeen met een variatie van één graad Celsius. Dit betekent dat de overgang van kelvin naar Celsius en omgekeerd praktisch onmiddellijk is. U hoeft alleen maar 273,15 op te tellen of af te trekken, al naar gelang het geval.

Overschakelen van Celsius naar Kelvin

Hoe om te rekenen van graden Fahrenheit naar kelvin

Hier is de omrekening ingewikkelder, omdat de toename met één punt op de schaal van Kelvin gelijk is aan 1,8 op de schaal van Fahrenheit.

We kunnen echter uitgaan van de Celsius-Fahrenheit equivalentie en van daaruit de berekeningen maken:

van celsius naar fahrenheit
van fahrenheit naar celsius

Dat door C te vervangen door K-273.15 we zouden hebben:

Verandering van kelvin naar Fahrenheit
Verandering van Fahrenheit naar Kelvin

Kelvin licht

In verlichting wordt kelvin gebruikt om de zogeheten kleurtemperatuur te definiëren, waarover meer in detail in dit andere artikel.

Kort gezegd is de kleurtemperatuur de temperatuur tot welke een zwart lichaam (een theoretisch voorwerp dat alle energie absorbeert) zou moeten worden verwarmd om dezelfde kleur te hebben als de lichtbron.

Temperatuur
1700K
1850K
2700K
4000K
5000K
5500K
6200K
6500K
9500K
Bron
Wedstrijd
Kaars
Gloeilamp
Kwikdamplamp
TL-buis
Daglicht
Xenon lamp
Bewolkte dag
LCD-televisie

Diferentes fuentes de luz donde vemos el color de la luz que emiten y su temperatura de color correlacionada.