Toepassingen van LED-verlichting in verkeersveiligheid

De toepassingen van LED-verlichting zijn talrijk en gaan verder dan het verschaffen van licht. Sommige hebben we al eerder besproken. We hebben u ideeën gegeven voor decoratie met LED-strips en tips voor de installatie ervan, we hebben het gehad over accentverlichting en we hebben u geadviseerd over de verlichting van verschillende ruimtes zoals keukens of badkamers, om maar een paar voorbeelden te noemen.

In werkruimtes verbetert de verbetering van de lichtkwaliteit door LED-verlichting het visueel comfort en de veiligheid op het werk. Het wordt nu een passief element van veiligheid, zelfs op de openbare weg.

We leven in hectische tijden, waarin we ons allemaal haasten, van hier naar daar gaan, zonder veel aandacht te besteden aan wat er om ons heen gebeurt. Sinds de komst van de mobiele telefoon is deze situatie exponentieel verslechterd. Het is niet ongewoon om mensen van alle leeftijden rond te zien lopen met hun hoofd naar beneden terwijl ze chatten, het nieuws lezen of hun status bijwerken op sociale netwerken.

Evolutie - van vuur naar LED-verlichting

Naast de nekproblemen die deze smartphone-zombies kunnen krijgen, brengt dit gedrag ernstige problemen met zich mee voor de verkeersveiligheid. Volgens een onderzoek uit 2012 van de Universiteit van Washington loopt één op de drie voetgangers afgeleid door zijn mobiele telefoon en kijkt hij minder goed beide kanten op voordat hij de straat oversteekt of let hij minder goed op verkeerssignalen.

LED-verlichting om de verkeersveiligheid te verbeteren

Daarom wordt in de Nederlandse stad Bodergraven een nieuw verkeerslichtsysteem bij wijze van proef getest. Het systeem bestaat uit een LED-strip bij de stoeprand, die synchroon van kleur verandert met de verkeerslichten op het kruispunt zelf. Deze lichten bevinden zich in de gezichtslijn van de afgeleide voetgangers en kunnen hen effectiever waarschuwen dan conventionele signalen.

LED-strip die van kleur verandert als een verkeerslicht
LED-strip die van kleur verandert zoals verkeerslichten

Het systeem is eigenlijk heel eenvoudig en toont de diversiteit van LED-verlichtingsapplicaties. Om een soortgelijk effect te bereiken, is alles wat nodig is een RGB-strip of neon en een controller die gesynchroniseerd is met verkeerslichten voor voetgangers.

Dit soort toepassingen wordt mogelijk gemaakt door de onderscheidende kenmerken van de LED-technologie. De LED-lichtbron kan op oneindig veel manieren worden ontworpen om in elke ruimte te passen. LED’s worden niet beïnvloed door vochtigheid, kleine temperatuurschommelingen en aan/uit-cycli. Bovendien is hun levensduur extreem lang.

Andere soortgelijke maatregelen

Dergelijke toepassingen van LED-verlichting ter verbetering van de verkeersveiligheid zijn al in andere steden toegepast. In Ausburg (Duitsland) werd een soortgelijk type licht geïnstalleerd nadat een jonge vrouw was overreden toen zij de straat overstak terwijl zij naar haar mobiele telefoon keek en een koptelefoon droeg. Ook in Sydney, de gevierde Australische stad, werd in 2016 een dergelijke maatregel, het plaatsen van verkeersborden op de grond, aangenomen.

Degenen die het meest kritisch staan tegenover dergelijke maatregelen beweren dat ze, in plaats van het probleem op te lossen, gewoon slechte gewoonten belonen. Maar de realiteit is dat de trend van afgeleid lopen niet lijkt af te nemen en het is interessant om hulpmiddelen te ontwikkelen om de negatieve effecten te verzachten. Andere plaatsen in de wereld, zoals Chongqing (China), hebben hun eigen rijstroken voor mobiele telefoongebruikers.

Stroken voor gebruikers van mobiele telefoons
Stroken voor mobiele telefoongebruikers in China

Aan de andere kant hebben sommige steden in de wereld blauwe lichten geïnstalleerd om de criminaliteit terug te dringen, met wisselend succes. Deze lichten zijn te vinden op uiteenlopende plaatsen als Japan, Schotland of de Verenigde Staten.

Kortom, technologie verandert de manier waarop we met onze omgeving omgaan, soms ten kwade, maar biedt ons ook instrumenten om ons dagelijks leven te verbeteren, zoals deze eigenaardige toepassingen van LED-verlichting.