De CRI of kleurweergave-index

De kleurweergave-index(CRI) is een numerieke waarde die het vermogen samenvat van een lichtbron, zoals een LED plafondlamp, om kleuren weer te geven in vergelijking met natuurlijk licht (CRI=100). Deze maatstaf houdt rekening met de reactie van het menselijk oog.

Hoe CRI wordt berekend

De CRI-waarde van een lichtbron wordt berekend door de weergave van een bepaald kleurmonster te vergelijken met die van hetzelfde kleurengamma bij natuurlijk licht of een gestandaardiseerd licht met dezelfde kleurtemperatuur dat als referentie dient. Voor kleurtemperaturen tot 5000K wordt een zwart lichaam gebruikt en voor hogere temperaturen daglicht. Met de resultaten van elk monster wordt een rekenkundig gemiddelde gemaakt dat de globale capaciteit van onze bron bepaalt om de kleuren te reproduceren zonder ze te vervormen.

NaamUiterlijk onder zonlichtKleur
TCS01R1Licht groenachtig rood
TCS02R2Donker grijsachtig geel
TCS03R3Intens geelachtig groen
TCS04R4Licht geelachtig groen
TCS05R5Licht blauwachtig groen
TCS06R6Lichtblauw
TCS07R7Licht violet
TCS08R8Licht roodachtig lila

Als er iets is dat we in gedachten moeten houden is dat de kleurweergave-index een gemiddelde is van de prestaties van de lichtbron vanuit een strikt colorimetrisch standpunt en geen rekening houdt met het spectrum van het uitgestraalde licht. Dit betekent dat twee lampen met dezelfde CRI-waarde de kleuren van objecten mogelijk niet op dezelfde manier weergeven, vooral als ze van verschillende fabrikanten zijn.

Nut van de kleurweergave-index

Het belangrijkste voordeel van het kennen van deze maatstaf is dat de kwaliteit van een lamp kwantitatief kan worden beoordeeld en vergeleken met andere. In het algemeen zullen wij ernaar streven dat de CRI van onze lichtbron ten minste 80 bedraagt. In specifieke toepassingen, zoals winkels of showrooms, is het echter raadzaam waarden te gebruiken die zelfs hoger zijn dan 90, zoals de hanglampen uit de Alabama-serie.

Verschillende CRI's

Andere indices voor het meten van de lichtkwaliteit

De CRI, hoewel de meest verspreide, is niet de enige beschikbare methode om te evalueren hoe een lichtbron kleuren weergeeft. Momenteel kunnen we vooral de CQS en de TLCi benadrukken, die we hieronder zullen toelichten:

Color Quality Scale (CQS)

Ontwikkeld door het NIST (National Institute of Standards and Technology) om enkele problemen van de CRI te compenseren, in feite is het een aanpassing ervan. Dit systeem gebruikt meer verzadigde kleurmonsters en gebruikt de kwadratische gemiddelde waarde van de monsters in plaats van het rekenkundig gemiddelde.

TLCI (Television Lighting Consistency Index)

Deze vervangt de reactie van het menselijk oog door die van een camera en gebruikt een bredere steekproef van kleuren. TLCI gaat ook tot 100 en geeft aan of kleurcorrectie van het beeldmateriaal nodig is.

TLCICorrectie
85 – 100Niet nodig
70 – 85Eenvoudig
50 – 70Complex
25 – 50Complex. Zal er nog steeds niet goed uitzien
<25Onmogelijk te corrigeren

Kortom, de kleurweergave-index van een lichtbron vertelt ons hoe goed deze de kleuren van objecten weergeeft. Hoe hoger deze waarde, hoe natuurlijker de weergegeven kleuren zullen overkomen.